אבחון בני נוער מתבגרים: כל השאלות שצריך לשאול

גיל ההתבגרות מביא איתו לא מעט תופעות התנהגותיות שיכולות לבלבל גם את הרגוע והנינוח שבהורים. יש הבדל בין תופעות שחולפות עם הגיל ומתאזנות ובין התנהגויות שנובעות מקשיים מהותיים, שלא תמיד קל לדבר עליהם או לבטא אותם ועלולים להצביע על הפרעת קשב וריכוז. הורים רבים שואלים אותנו איך ניתן לדעת אם הנער או הנערה זקוקים לאבחון. לא תמיד קל לקבוע האם מדובר במאפייני הגיל שחולפים או בבעיה מהותית יותר, אך ישנם כמה סימני אזהרה חשובים שצריך להכיר.

אלו הן עשר שאלות שיעזרו לכם לקבוע האם כדאי להגיע לאבחון מקיף במרפאת קשר:

האם הנער יציב מבחינה רגשית?
שאלה שללא מעט הורים קשה להתמודד איתה. ניתן לענות עליה תוך כמה שאלות: האם יש לנער התפרצויות זעם? האם התגובות שלו חסרות שליטה? האם הוא מגיב בהגזמה לאירועים מינוריים? האם הוא משנה את מצב הרוח שלו באופן פתאומי? האם הוא רגיש לביקורת? האם הוא מאבד שליטה בקלות? האם ניסה להזיק לעצמו או לסביבה? אם התשובות חיוביות, יש בעיה בויסות הרגשי שלו ויש צורך בבדיקות נוספות.

מהו המצב הלימודי של הנער?
האם הוא סובל מפערים בלמידה מול חבריו לכיתה? האם קשה לו לקרוא או לכתוב? האם הוא מתקשה להתמודד עם חישוב או יש לו שגיאות כתיב רבות? האם הוא מרבה לעשות טעויות זניחות בחשבון? האם הוא מפסיד נקודות במבחנים בגלל אי הבנת הנקרא למרות שהוא יודע את כל התשובות? האם הוא זקוק לליווי קבוע וצמוד כדי להצליח בלימודים? האם הוא מכין שיעורי בית? האם הוא מצליח להגיע לציונים טובים גם בלי ללמוד? תשובות חיוביות לשאלות אלו מצביעות על קשיים שנובעים מהפרעת קשב וריכוז.

כיצד נגדיר את הדימוי העצמי של הנער?
כיצד הוא מתייחס לעצמו בינו ובין עצמו? האם הוא כועס על עצמו לעיתים קרובות? האם הוא מכנה את עצמו בכינויים שליליים כמו "אני לא טוב", "אני גרוע", "אני לא בסדר"? האם הוא מבטא פסימיות? האם הוא נוטה להעניש את עצמו? כדי להקל על הנער לעזור לעצמו ולרצות את הסביבה חשוב לאבחן את הקושי ולמצוא דרך טיפולית מתאימה.

מה מצבו החברתי?
האם קשה לנער להשתלב בחברה? האם הוא מתקשה בניהול מצבי קונפליקט? האם הוא רוצה בקשר עם נערים אחרים אבל מרבה לריב איתם? האם הוא תמיד חושב שכולם נגדו? האם הוא חושב שכולם מציקים לו? האם הוא סובל מנידוי בחברה בה הוא נמצא? האם יש לו מגוון רחב של יחסים חברתיים או שתמיד הוא השולט או המרצה? האם הוא מציק ונגרר למעשי קונדס? כל המצבים האלו יכולים להצביע על מגוון קשיים שמחייבים בירור נוסף.

האם יש ביטוי של קושי?
האם המתבגר בעצמו מבטא קושי? מתבגרים רבים מציינים שקשה להם בלימודים או הם מתקשים מבחינה חברתית אבל אנחנו לא מספיק קשובים כדי להתייחס לבעיה. במקרה זה חשוב לזהות תגובות נפוצות – למשל כאבים פיזיים לפני ביצוע מטלות או סערות רגשיות לפני פעילות כלשהי.

כיצד מגיב הנער לסמכות?
האם הנער מגיב לסמכות? האם הוא בורר ומחליט למי להקשיב ולמי לא? האם הוא מקשיב למורה מסויים אך מתעלם ממורים אחרים? האם הוא מעדיף לדבר עם אמא אבל מזלזל באבא? האם הוא מתמרד מעבר למצופה בגיל שלו? אולי הוא מגלה תוקפנות כשמפעילים מולו סמכות מסויימת? האם הוא מקלל והאם הוא נגרר למעשים שליליים? האם כאשר הוא מקבל עונש התגובה היא חמורה יותר? תשובה חיובית דורשת בדיקה ובירורים נוספים.

האם הנער סובל מפחדים?
האם יש לו פחדים וחרדות יותר מאשר לבני גילו? האם הוא חושש מאסונות ומחלות? האם הוא פוחד שיקרה משהו להוריו או לקרוביו? האם הוא מפחד לישון לבד או להיכנס לחדר האמבטיה לבדו? האם הוא מתעסק בתכנים שליליים בחדשות? האם הוא נוטה לטקסים מסויימים ולא מוכן לזוז מהשגרה שלהם? האם הוא צופה בסרטי אימה ופחד וסובל לאחר מכן מסיוטים מתמשכים? האם הוא משמיד דפים או פרויקטים שלא הצליח בהם? האם הוא פורש במהרה ממשימות קשות לו? האם הוא מתקשה להתמודד עם הפסדים בתחרויות או משחקים? אם התשובות חיוביות חשוב להפנות את הנער לאבחון מקיף.

כיצד הנער מגיב לגירויים?
האם הוא מוותר על בגדים בגלל בד מסויים שהוא לא מרגיש בו בנוח? האם הוא מחבק בחוזקה? האם הוא חושב שחיבוקים מכאיבים לו? האם הוא בתנועה קיצונית כל הזמן? האם קר לו יותר מלאחרים או אולי להפך – חם לו מעבר להגיוני? האם הוא בררן באוכל או לא מוכן שהמזון בצלחת יהיה מעורבב? האם הוא לא הולך יחף במקומות כמו חוף הים או על הדשא? האם הוא לא מגיב לכאב או רגיש מאד לכאב? כל הסימנים האלו מחייבים אבחון.

האם יש בכם כעס על הנער?
ייתכן ואתם מוצאים את עצמכם כועסים על הנער הרבה. ייתכן במערכת החינוך כועסים עליו ומענישים אותו תדיר. האם מגיעות אליכם תלונות על הפרעות בשיעורים או הרחקה מהשיעור? האם אתם שומעים על עונשים בבית הספר? במקרה זה חשוב להימנע מעונשים שיכולים למשוך אש יתר על המידה ולגרום לתסכולים נוספים. אבחון יעזור לקדם פתרון למצב זה.

כיצד מתמודד המתבגר עם קואורדינציה או תנועה?
ישנם מתבגרים שאיחרו בהתפתחות המוטורית שלהם או לחילופין דילגו על שלבים שונים. האם המתבגר סובל מסרבול בתנועה? האם הוא נפצע או נופל באופן קבוע? האם הוא מתקשה לבצע פעולות פשוטות? האם הוא מוותר בקלות על פעילויות ספורטיביות? אולי יש לו משקל עודף? קשיים אלו עשויים להצביע על בעיות המחייבות בירור מקיף.

שלושה עקרונות שכדאי לזכור:
1. כדאי לקבל הדרכה הורית לפני הטיפול בילד. במקום לשלוח את הנער למטפלים שונים נסו למצוא מסגרת שנותנת לכם את הכלים להתמודדות.

2. אבחון קודם לטיפול – חשוב לעבור אבחון מקיף לפני שפונים לכל טיפול. מדובר באבחון רפואי מקיף שבא לצד וכעיקר האבחון לצד אבחונים פסיכולוגים, דידקטיים או פסיכודידקטיים).

3. אין גיל נכון או לא נכון לאבחון או טיפול בהפרעות קשב וריכוז. גם אם המליצו לכם בבית הספר לחכות עם אבחון עד למבחן בחטיבה או בתיכון, חשוב לזכור שהאבחון נועד עבור הנער וההורים ולא עבור בית הספר. כאשר מגלים קושי – יש להגיע לאבחון מיידי.

במרפאת קשר מתבצעים אבחונים מקיפים רפואיים לבני נוער ומתבגרים ונבנית תוכנית טיפול מקיפה בשילוב ההורים. אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו לייעוץ ולהתחיל באבחון וטיפול שיקלו על שגרת החיים של המתבגר וגם שלכם.

הכותב:
דר' בועז רפפורט, מומחה לרפואת ילדים ורופא להתפתחות הילד.

לאבחון על פי ד"ר רפפורט לחץ כאן , לייעוץ תהליך אבחון מתבגרים חייגו: 8543*